Njoftim i rëndësishëm për të huajt që jetojnë në Zvicër

Shpërndaje

Lejet e qëndrimit të të huajve do të lëshohen në formatin e kartës së kreditit, duke zëvendësuar letrat e vjetra që ishin si pasaportat, nga 1 nëntori.

Masa do të zhvillohet në faza, tha qeveria të premten dhe do të përfundojë deri në fund të qershorit 2021. Rreth 1.8 milion leje do të preken.

Kantonet janë përgjegjëse për punën administrative, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Futja e një stili të ri të lejes vjen më vonë sesa ishte planifikuar fillimisht – përpara se ideja të dërgohej në konsultim, ajo ishte menduar të bëhej midis korrikut 2019 dhe janarit 2021.

Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin e jashtëm, kartat e reja nuk janë vetëm më të përshtatshme për t’u përdorur, por edhe më moderne. Ata nuk do të përmbajnë asnjë të dhënë biometrike.

Ndryshimi përfshin qytetarët e Bashkimit Evropian dhe Marrëveshja e Tregtisë së Lirë Evropiane (EFTA) (lejet L, B dhe C), punëtorët ndërkufitar, anëtarët e familjeve diplomatike, azilkërkuesit gjatë procesit të azilit dhe azilkërkuesit që pranohen përkohësisht si shtetas të huaj.

Lejet biometrike të lëshuara për shtetasit e huaj nga vendet e treta nuk do të preken. Këto tashmë janë lëshuar në formantin e kartës së kreditit.

Kabineti ka nxjerrë gjithashtu rregulla të reja në lidhje me sanksionimin e punëtorëve ndërkufitar, të cilët nuk e informojnë Zvicrën kur ndërrojnë punë me kohë. Ata që nuk u tregojnë autoriteteve përkatëse para se të fillojnë punën e tyre të re, mund të përballen me gjobë deri në 1.000 CHF (1000 dollarë).