A mund të infektohemi me koronavirus përmes ushqimeve?

Shpërndaje

Lajm i mirë: koronavirusi nuk është ushqimor. Kjo do të thotë që ju nuk mund ta merrni atë duke gëlltitur ushqim. Ju mund ta merrni atë nga njerëzit, natyrisht, nga ata që teshtijnë, kolliten ose që kanë rezultuar pozitiv ndaj këtij virusi. Kjo është arsyeja pse na është thënë që të mos prekim të tjerët, as të qëndrojmë shumë afër të tjerëve dhe t’i lajmë duart shpesh.

Por teksa rrimë në shtëpi, a duhet të shqetësohemi për mënyrën si e konsumojmë ushqimin? Po sikur dikush të teshtijë në mollën tuaj? Mund të hani akoma biftekun tuaj të preferuar? Po për Sushi – a është e sigurt për tu ngrënë?

Dy shkencëtarë të ushqimit në Universitetin Rutgers, drejtori i programit Donald Schaffner dhe profesori Thomas Montville japin përgjigjet e tyre:

Pyetje: Ekspertët thonë se koronavirusi nuk është ushqimor. Megjithatë, ata dyshojnë fuqimisht tek kafshët në Kinë në një treg ushqimi, jo më pak, ato ishin burim i mundshëm i infeksionit fillestar. Pra, a nuk do të thotë kjo që është ushqim?

Donald Schaffner: Mendohet se virusi është transmetuar nga kafshët jo duke i ngrënë ato, por duke pasur afërsi me to. Viruset mund të kërcejnë midis specieve dhe kjo është ajo që ka të ngjarë të ketë ndodhur. Me shumë mundësi ishte një transmetim i frymëmarrjes.

Pyetje: A kam nevojë për të larë frutat dhe perimet për një kohë më të gjatë për shkak të koronavirusit? A duhet t’i pastrojmë ato me sapun?

Thomas Montville: Lani frutat dhe perimet tuaja si zakonisht, ose edhe me pak ujë të ngrohtë me sodë. Ne gjithmonë duhet t’i lajmë frutat dhe perimet tona. Kjo është thjesht praktikë e mirë e sigurisë.

Pyetje: Po në lidhje me mishin? Ndërsa virusi nuk është i infektuar, çfarë ndodh nëse kasapi ka koronavirus dhe prek mishin? A mund ta marr virusin tani?

Schaffner: Shkencëtarët kurrë nuk do të thonë që asgjë nuk është në rrezik, por unë nuk shqetësohem aspak për marrjen e koronavirusit nga ushqimi. Hipotetikisht, po, mbase një copë mishi mund të ketë virusin në të. Por acidet e stomakut do ta vrasin atë. Plus koronavirusi nuk është i pajisur për të kaluar nëpër muret e zorrëve tuaja, që është mënyra se si sëmundjet e ushqimit ju bëjnë të sëmurë.

Pyetje: Po në lidhje me ushqimet e papërpunuara, si Sushi apo tartari?

Montville: Ju kurrë nuk do të gjeni një shkencëtar të ushqimit që ha tartar. Mund të ndotet me baktere patogjene – E. coli, salmonelë, listeria. Sa i përket Sushi, thjesht nuk e ha atë.