Deri më 22 mars një moratorium për aktivitetet partiake për zgjedhjet e 12 prillit

Shpërndaje

Aktivitetet për zgjedhjet e parakohshme parlamentare në 12 prill janë pezulluar deri më 22 mars për të parandaluar përhapjen e koronavirusit në vend dhe për të respektuar masat e miratuara nga qeveria. Kryeministri Oliver Spasovski dhe drejtuesit e partive parlamentare përmse telefonit u pajtuan për një moratorium për aktivitetet e partisë. Partitë janë duke anuluar aktivitetet në terren dhe raportohet se synohen drejt mediave sociale dhe mediave elektronike.

Kryeministri Spasovski dje tha se kishte biseduar me liderët e partive politike dhe se deri më 22 mars ai do të kishte një moratorium për të gjitha aktivitetet duke pasur parasysh zgjedhjet e ardhshme të planifikuara për më 12 prill.

“Këtë mëngjes kam komunikuar me të gjithë kryetarët e partive dhe më njoftuan se të gjitha aktivitetet e partive politike janë futur në moratoriume dhe ky është një mesazh i mirë që për të gjithë ne, shëndeti i qytetarëve është më i rëndësishëm se gjithçka tjetër. Do të zgjasë deri më 22 mars”, tha Spasovski në një konferencë për shtyp.

Siç tha, ai pati bisedime me liderët e LSDM-së Zoran Zaev, VMRO-DPMNE-në Hristijan Mickoski, BDl Ali Ahmeti, Aleancën e Shqiptarëve Zijadin Sela, Besës Bilal Kasami…

Sipas Spasovski, mesazhi më i fortë për qytetarët në këtë moment duhet të dërgohet nga subjektet politike.

Në një deklaratë për mediat, lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski tha se ishte rënë dakord që deri më 22 mars që të gjitha aktivitetet që lidhen me zgjedhjet parlamentare të 12 prillit të ngrihen. Sa i përket nëse zgjedhjet do të shtyhen, Mickoski tha se ishte rënë dakord për të monitoruar situatën dhe për të nxjerrë përfundime.

“ Sigurisht që kjo për momentin nuk është ajo që është përparësi. Prioriteti i parë është se si të mbrohen qytetarët, si të rritet parandalimi i koronavirusit i përhapur në mesin e qytetarëve, të mos rritet paniku tek popullata, në të njëjtën kohë të ruhet një situatë e qëndrueshme ekonomike, një plan makroekonomik dhe vetëm atëherë mund të flasim si një përparësi e tretë ose e katërt për zgjedhje të parakohshme parlamentare”, tha Mickoski.

Në bisedat telefonike, ai tha, nëse ishte e nevojshme, liderët do të takoheshin në një takim liderësh edhe më parë se 22 marsi dhe të arrinin në një përfundim se si ata do të funksiononin në të ardhmen.

VMRO-DPMNE aktualisht nuk ka fushatë zgjedhore, tha ai, duke shtuar se tani të gjitha aktivitetet e lidhura me fushatën janë të nivelit të tretë dhe të katërt.

“Stabiliteti makroekonomik, shëndeti i qytetarëve dhe lufta kundër koronavirusit janë në plan të parë,” tha Mickoski.

Në një deklaratë të partisë, LSDM njoftoi anulimin e të gjitha aktiviteteve të partisë në terren dhe se po synon rrjetet sociale dhe mediat elektronike.

“ Sipas rekomandimeve të institucioneve shtetërore, LSDM heq dorë nga të gjitha aktivitetet e partisë në terren dhe rregullon aktivitetet e tjera dhe i drejton ato në rrjetet sociale dhe mediat elektronike. Si palë përgjegjëse, ne monitorojmë në mënyrë aktive situatën dhe veprojmë në përputhje me masat dhe rekomandimet e institucioneve në funksion të mbrojtjes së shëndetit kolektiv të qytetarëve,” njoftojnë nga LSDM-ja.

Ata nxisin qytetarët, si dhe të gjitha entitetet e tjera, të veprojnë në këtë drejtim dhe të kryejnë funksionet e tyre në përputhje me respektimin maksimal të masave dhe rekomandimeve të institucioneve kompetente.

BDl gjithashtu tha se do të vinte një moratorium për të gjitha aktivitetet e tyre zgjedhore. Shtabi Qendror Zgjedhor i BDl-së, pas konsultimeve telefonike me drejtuesit e partive kryesore politike të vendit, njoftoi një moratorium për të gjitha aktivitetet e partisë në lidhje me zgjedhjet parlamentare të 22 marsit.

“Të dielën, 22 mars, liderët duhet të takohen për të marrë një vendim të përbashkët sipas rrethanave,” thuhet në njoftim.

BDl u bën thirrje qytetarëve që të mos frikësohen, të qëndrojnë në shtëpi dhe të respektojnë veten duke ndjekur udhëzimet e autoriteteve.

Partia ka hapur një linjë telefonike për të gjithë qytetarët që kanë nevojë për ndihmë 080 05 500, e cila do të jetë në dispozicion nga e hëna.