Eksperti kinez i koronavirusit thotë se si po gabon Europa dhe SHBA’ja

Shpërndaje

Revista Science publikoi një intervistë me kreun e Qendrës Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, George Gao.

Gao mbikëqyr 2,000 punonjës në Qendrat Kineze për Kontrollin e Sëmundjeve dhe është akoma i angazhuar në punë shkencore. Në janar, ai ishte pjesë e një ekipi që kreu izolimin dhe konstatimin e parë të Sindromës së Rëndshme Akute të frymëmarrjes 2 (SARS-CoV-2), një virus që shkakton COVID-19.

Një nga pyetjet që ai u përgjigj është se çfarë mund të mësojnë vendet e tjera nga mënyra sesi Kina ka luftuar me koronavirusin.

“Distanca fizike është një strategji themelore për kontrollimin e çdo sëmundjeje infektive, veçanërisht nëse është infeksion i frymëmarrjes. Së pari, ne kemi përdorur strategji jo-farmaceutike sepse nuk keni ndonjë frenues ose ilaç specifik dhe nuk kemi vaksina. Së dyti, duhet të jeni i sigurt për të izoluar secilin rast. kontaktet e ngushta duhet të karantinohen: ne harxhojmë shumë kohë duke u përpjekur për të gjetur të gjitha ato kontakte të ngushta dhe të sigurohemi që ato janë karantinuar dhe izoluar. Së katërti, pezulloni tubimet publike. Së pesti, kufizoni lëvizjen”, këshilloi Gao.

Ai tha se çfarë, sipas tij, është e gabuar me vendet e tjera.

“Sipas mendimit tim, gabimi i madh i SHBA dhe i Europës është që njerëzit nuk mbajnë maska. Ky virus transmetohet nga piklat dhe kontakti i ngushtë. Piklat luajnë një rol shumë të rëndësishëm – ju duhet të mbani një maskë sepse kur flisni, piklat gjithmonë dalin nga goja juaj. Shumë njerëz kanë infeksione asimptomatike ose para-simptomatike. Nëse ata veshin maska ​​në fytyrë, kjo mund të parandalojë që piklat që mbartin virusin të shpëtojnë dhe të infektojnë të tjerët”, tha ai.

Ai shtoi se termometrat janë kudo në Kinë dhe se njerëzit duhet të përpiqen të matin temperaturën sa më shumë që të jetë e mundur, në mënyrë që ata që kanë një temperaturë të lartë të mos jenë jashtë.

“Personat e infektuar duhet të izolohen. Kjo duhet të bëhet kudo. Mund të kontrolloni COVID-19 vetëm nëse mund të hiqni burimin e infeksionit. Kjo është arsyeja pse kemi ndërtuar spitale modulare dhe i kemi shndërruar stadiumet në spitale”, shpjegoi Gao.

Ai tha se ata ende nuk kanë qenë në gjendje të zbulojnë se çfarë e shkaktoi infeksionin në Kinë dhe se ata ende po punojnë për të. Ai tha se ekzistonin dy mundësi – që virusi kishte origjinë nga tregu në Ëuhan, ose se ishte një vend nga i cili ishte përhapur jashtëzakonisht shumë.

Kina thotë se nuk ka ende imunitet kolektiv, por se virusi nuk transmetohet më lokalisht.

Ai gjithashtu shtoi se shkencëtarët kinezë po përpiqen të zbulojnë vaksinën dhe ilaçet për COVID-19.