Godet Eliot Engel: Kritikon trajtimin e Kosovës nga Presidenti Trump

Shpërndaje

Përfaqësuesi i Washingtonit Eliot L. Engel, Kryetar i Komisionit të Shtëpisë për Punë të Jashtme, bëri sot fjalinë e mëposhtme:

“Të thuash që Shtetet e Bashkuara dhe Kosova kanë një marrëdhënie të ngrohtë dhe të ngushtë do të ishte kuptimi i thellësisë së lidhjeve tona. Shtetet e Bashkuara drejtuan fushatën për t’i dhënë fund spastrimit etnik gjenocid të Milosheviçit dhe ka qenë miku më i fuqishëm dhe i qëndrueshëm i Republikës së pavarur dhe sovrane të Kosovës. Unë e kam vizituar Kosovën shumë herë dhe me besim mund të them se Amerikanët nuk marrin një mirëseardhje më të ngrohtë në asnjë vend tjetër në botë.

“Unë kam qenë krenar që jam partner i qeverive të Kosovës të udhëhequr nga një larmi partish politike. Unë nuk marr anën se kush duhet ta drejtojë Kosovën. Ky është një vendim për popullin e Kosovës. Unë gjithmonë do të punoj me këdo që ata zgjedhin.

“Kjo është arsyeja pse unë jam shqetësuar gjithnjë e më shumë me taktikat e duarve të rënda që administrata Trump po përdor me Prishtinën. Departamenti i Shtetit ka kërkuar prej kohësh që Kosova të heqë tarifat e saja ndaj Serbisë. Por kjo administratë iu drejtua ndëshkimeve ekonomike vetëm disa javë të shkurtra pasi qeveria Kurti mori detyrën. Në vend që të linte një qeveri të re të përballet me një staf pandemik agjencitë e saj dhe të vendosë procedura të brendshme, SH.B.A.-ja kontribuoi në një krizë politike në Prishtinë mbi tarifat për Serbinë.

“Ka arsye të mira që Kosova të heqë tarifat, kryesisht se ata po dëmtojnë Kosovën më shumë sesa po ofrojnë leva për të arritur një marrëveshje paqeje me Serbinë. Pavarësisht, tarifat janë një mjet i ligjshëm i një kombi sovran. Si të tilla, ato janë imponuar në të gjithë botën nga Presidenti Trump kundër miqve dhe armiqve, njëlloj, për arsye ekonomike dhe politike.

“Në vend që të përdorin taktika mbivendosëse me një mik i cili mbështetet në mbështetjen tonë, Shtetet e Bashkuara duhet të kishin punuar me durim me qeverinë e Kosovës që po largohet – ashtu siç kërkonte të punonte me qeverinë e mëparshme të Kosovës” për të përmirësuar politikat që promovojnë prosperitetin dhe një jetë të qëndrueshme paqja. Armatosja e fortë e një demokracie të vogël është akti i një ngacmuesi, jo i një partneri të pjekur. Pavarësisht, unë do të vazhdoj të punoj me çfarëdo qeverie që zgjedh populli i Kosovës tani dhe në të ardhmen.

“Për më tepër, presioni që i është imponuar Prishtinës për tarifat e tij është i pabalancuar. Diplomatët serbë po kalojnë vendet presionuese të globit për të çregjistruar Kosovën, dhe Serbia po thellon marrëdhëniet me Moskën dhe po blen sasi të konsiderueshme të armëve ruse. Në fakt, nën ligjin e kundërshtarëve të Amerikës kundër Kundër Sanksioneve (CAATSA) të miratuar nga Kongresi, pas ndërhyrjes së Rusisë në zgjedhjet e vitit 2016, këto blerje të armëve kërkojnë nga Administrata të vendosë sanksione ndaj Serbisë. As ne i kemi imponuar ato sanksione dhe as nuk kemi shtypur energjikisht Serbinë për t’i dhënë fund përpjekjeve të saj të çregjistrimit.

“Diçka nuk është në rregull me politikën e SHBA dhe ne duhet ta korrigjojmë atë. Ne duhet të fillojmë me ribalancimin e qasjeve tona ndaj Serbisë dhe Kosovës. Ne duhet të punojmë me aleatët tanë evropianë për t’i trajtuar të dy vendet si partnerë të pavarur dhe sovranë, duke zbatuar standarde të qëndrueshme për të dy palët ndërsa përpiqemi të rinisim bisedimet e paqes. Kur ligji amerikan thotë se duhet të sanksionojmë Serbinë për shkak të lidhjeve të saj të sigurisë me Rusinë, duhet.

“Për më tepër, SH.B.A. duhet të rifillojë menjëherë ndihmën e saj përmes Korporatës së Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC). Modeli MCC bazohet në tregues objektivë, të drejtuar nga të dhënat dhe në një kompakt të dakorduar reciprokisht midis SH.B.A. dhe vendit pranues. Përdorimi i kësaj ndihme si mashtrim për veprimet që nuk lidhen me MCC ose misionin e saj e shtyn agjencinë në një tjetër mjet presion transaksional – pikërisht atë që nuk synonte të ishte. ”