Pse Zvicra quhet “rezervuar uji i Europës”?

Shpërndaje

Zvicra shpesh quhet “rezervuar uji i Europës”. Hidrocentrali është energjia më e rëndësishme e rinovueshme e vendit, njofton Këshilli Federal Zviceran.

Zvicra është burimi i 6% i rezervave të ujërave të ëmbla të Europës. Këto rezerva vijnë nga reshjet, ujërat e burimit dhe dëbora dhe shkrirja e akullnajave. Liqenet dhe lumenjtë në Zvicër vijnë në forma të ndryshme.Zvicra është e njohur për cilësinë e lartë të ujërave nëntokësorë, e cila siguron 80% të ujit të pijshëm dhe industrial.

Cilësia e ujit të pijshëm është veçanërisht e lartë. Afërsisht 40% e ujit të pijshëm nuk kërkon trajtim para se të arrijë te konsumatorët.Familjet zvicerane konsumojnë mesatarisht 162 litra ujë në ditë. Konsumi i përgjithshëm ditor i ujit (përfshirë industrinë, tregtinë dhe bujqësinë) në Zvicër ka rënë me rreth 30% që nga vitet 1980, edhe pse popullsia është rritur.

Kjo ulje është kryesisht për shkak të zhvendosjes së industrive me ujë në vendet e tjera dhe një rritje të përdorimit të pajisjeve shtëpiake me efikasitet ndaj ujit.Hidrocentrali është burimi më i rëndësishëm i energjisë së rinovueshme në Zvicër.

Sot, ajo përbën 56% të prodhimit të energjisë elektrike në Zvicër.Dy të tretat gjenerohen në rajonet malore të Bernit, Uri, Graubünden, Ticino dhe Valais.