Peticion online kundër rritjes së energjisë elektrike dhe uljen e TVSH-së në 5 përqind

Shpërndaje

Iniciativa “Rinia për Maqedoninë” ka nisur një peticion në internet të quajtur “Iniciativa e Qytetarëve për të hequr rritjen e energjisë elektrike dhe uljen e TVSH-së në 5%”.

Në peticion thuhet se qytetarët janë të revoltuar nga rritja e 7,4% për energji elektrike dhe të mërzitur nga pasojat e çmimeve të produkteve dhe shërbimeve në Maqedoni.

Të tërbuar për varfërimin e vazhdueshëm të popullit dhe shtetit nga monopole të huaja, të shqetësuar për bashkëqytetarët tanë, të cilët për shkak të pandemisë aktuale nuk do të mund të mbulojnë faturat e tyre të energjisë elektrike dhe sende ushqimore më të shtrenjta, duke pasur parasysh pagat në Republikën e Maqedonisë, të cilat janë një nga më e ulta në Evropë, me shpresën se do të përmirësojmë standardet e jetesës së njerëzve, po e lansojmë këtë Nismë Qytetare elektronike, thuhet në peticionin në internet.

Kërkesa e parë është revokimi i menjëhershëm i vendimit të Komisionit Rregullator nga 31 korriku për rritjen e energjisë elektrike me 7.4%. Së dyti, ulja e taksës së vlerës së shtuar për energjinë elektrike për familjet nga 18% në 5%.

Së treti, heqja e tarifës së lartë për çmimin e energjisë elektrike. Së katërti, krijimi i një fondi të veçantë për të mbuluar llogaritë e personave me vështirësi financiare, i cili fond do të financohet nga fitimet e ‘furnizuesit universal të energjisë elektrike’ EVN HOME DOO Shkup. Së pesti, një zgjidhje ligjore për blerjen e garantuar të energjisë elektrike nga fotovoltaikët e prodhuar nga familjet dhe blerja e saj në një raport 1: 1, thuhet në peticion.

Kërkesat i janë drejtuar Komisionit rregullator, Parlamentit, Ministrisë së Ekonomisë, Qeverisë dhe Presidentit.