VMRO, ASH dhe AAA do të votojnë kundër zgjedhjes së Xhaferit në krye të Kuvendit

Shpërndaje

Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut ka vazhduar seancën konstitutive me një debat mbi propozimin për rizgjedhjen e Talat Xhaferi si President të Shtëpisë Legjislative, përcjell in7.

Me 62 nënshkrime të deputetëve nga LSDM dhe Koalicioni “Mundemi”, BDl dhe PDSH, Xhaferi është propozuar për edhe një mandat tjetër katër vjeçar si Kryetar i Kuvendit.

Deputetët nga VMRO-DPMNE dhe koalicionit Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa njoftuan në debat se ata do të votojnë kundër propozimit.

Numri i nënshkrimeve të mbledhura për propozimin e Xhaferit tregon se ka shumicë në Kuvend pas marrëveshjes së drejtuesve të LSDM-së dhe BDl-së për të formuar një koalicion qeveritar. Kryetari i Kuvendit zgjidhet me 61 vota pro.

Propozimin për kryetar të Kuvendit e shpjegoi deputeti Izet Mexhiti nga BDl, i cili tha se në të kaluarën Xhaferi ka menaxhuar në mënyrë efektive dhe të suksesshme me legjislaturën, e gjitha kjo në përputhje me ligjet dhe Kushtetutën. Sipas Mexhitit, ai me sukses i ka menaxhuar të gjitha proceset që kanë qenë në kompetencë të Kuvendit.

Grupi parlamentar i VMRO-DPMNE-së nuk do të mbështesë propozimin e Xhaferit për të qenë përsëri President i Kuvendit. Nikolla Micevski nga VMRO-DPMNE e filloi fjalimin e tij me një koment se me 62 deputetë nuk ka asnjë funksionalitet dhe punë të qëndrueshme në Shtëpinë e Parlamentit dhe se një Kuvend i tillë nuk do të jetë “i gjatë”.