Marrëveshja Kosovë-Serbi në shqip (Dokument)

Shpërndaje

Kosova dhe Serbia kanë nënshkruar Marrëveshje ekonomike me ndërmjetësimin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shtëpinë e Bardhë në Washington.

Më poshtë, gjeni të përkthyer në gjuhën shqipe Marrëveshjen e nënshkruar nga kryeministri i Kosovës Avdullah Hoti.

Serbia (Beogradi) dhe Kosova [Prishtina] pajtohen që të ecin përpara me normalizimin ekonomik duke rënë dakord për si vijon:

– Të dy palët do të zbatojnë marrëveshjen e autostradës Beograd-Prishtinë të nënshkruar më parë, më 14 Shkurt 2020.

– Të dy palët do të zbatojnë marrëveshjen hekurudhore Beograd-Prishtinë të nënshkruar më parë, më 14 shkurt, 2020.

Përveç kësaj, të dy palët do të angazhohen për një studim të përbashkët fizibiliteti mbi opsionet për lidhjen e infrastrukturës hekurudhore Beograd-Prishtinë me një port të detit të thellë në Adriatik
– Kosova [Prishtina] dhe Serbia (Beogradi) do të punojnë me Korporatën Ndërkombëtare të Financave të Zhvillimit të ShBA dhe EXIM në memorandume të mirëkuptimit për të funksionalizuar sa vijon:

Autostrada e Paqes

Lidhja hekurudhore ndërmjet Prishtinës dhe Merdare

Lidhja hekurudhore midis Nishit dhe Prishtinës

Sigurimi i financimit për të mbështetur kreditë e kërkuara për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (SME’s)

Projekte dypalëshe shtesë.

Një prani ndërkombëtare, e Korporatës Ndërkombëtare të Financave të Zhvillimit të SH.B.A.-së me kohë të plotë në Beograd, Serbi.

– Të dy palët do të hapin dhe funksionalizojnë strukturën e Pikave të Përbashkët në Merdare

– Të dy palët do të bashkohen në zonën “mini-Shengen” të njoftuar nga Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut në tetor 2019 dhe do të shfrytëzojnë plotësisht përfitimet e saj.

– Të dy palët do të njohin reciprokisht diplomat dhe certifikatat profesionale,

– Të dy palët do të bien dakord të punojnë me Departamentin Amerikan të Energjisë dhe subjekte të tjera të përshtatshme të Qeverisë së SHBA, në një studim të fizibilitetit për qëllimet e ndarjes së Liqenit të Gazivodes/ Ujmanit, si një furnizim i besueshëm i ujit dhe energjisë.

– Të dy palët do të zgjerojnë furnizimet e tyre të energjisë.

– Të dy palët do të ndalojnë përdorimin e pajisjeve 5G të furnizuar nga shitës të pabesueshëm në rrjetet e tyre të komunikimit. Kur pajisjet e tilla janë tashmë të pranishme, të dy palët angazhohen për heqjen dhe përpjekjet e tjera të ndërmjetësimit në kohën e duhur

– Të dy palët do të rrisin kontrollimin e pasagjerëve në linjat ajrore, shkëmbimin e informacionit midis tyre dhe brenda kornizës së bashkëpunimit më të gjerë të SHBA-së në Ballkan dhe do të angazhohen për azhurnime të teknologjisë për të luftuar aktivitetet e paligjshme duke zbatuar dhe funksionalizuar sistemet e shqyrtimit dhe informacionit të ofruara nga SH.B.A., përfshirë PISÇES, APIS, ATS-G dhe SRTP.

– Të dy palët zotohen të mbrojnë dhe promovojnë lirinë e fesë, duke përfshirë komunikimin e rinovuar ndërfetar, mbrojtjen e vendeve fetare dhe zbatimin e vendimeve gjyqësore që i përkasin Kishës Ortodokse Serbe, dhe kthimin e vazhdueshëm të pasurisë hebreje të pa trashëguar dhe të pa kërkuar të Holokaustit.

– Të dy palët zotohen të shpejtojnë përpjekjet për të gjetur dhe identifikuar mbetjet e personave të zhdukur.

– Të dy palët angazhohen për identifikimin dhe zbatimin e zgjidhjeve afatgjata për refugjatët dhe personat e zhvendosur brenda vendit.

– Të dy palët angazhohen të identifikojnë një pikë kontakti për të udhëhequr këto përpjekje brenda ministrive të tyre përkatëse të qeverisë dhe për të koordinuar midis Beogradit dhe Prishtinës, dhe do të ofrojnë një azhurnim vjetor mbi numrin e çështjeve të zgjidhura në pritje

– Të dy palët do të punojnë me 69 vendet që kriminalizojnë homoseksualitetin për të nxitur dekriminalizimin

– Të dy palët zotohen të deklarojnë Hezbollah në tërësinë e saj si një organizatë terroriste dhe të zbatojnë plotësisht masat për të kufizuar operacionet dhe aktivitetet financiare të Hezbollah në juridiksionet e tyre

– Kosova (Prishtina) do të pranojë të zbatojë një moratorium një-vjeçar rreth kërkesës për t’u anëtarësuar në Organizatat Ndërkombëtare. Serbia [Beogradi] do të bie dakord për një moratorium një-vjeçar të fushatës së saj të çnjohjes dhe do të tërhiqet nga kërkesa zyrtare ose jozyrtare ndaj ndonjë vendi ose Organizata Ndërkombëtare për të mos e njohur Kosovën [Prishtinë] si një shtet i pavarur. Të dy marrëveshjet për të hequr dorë do të hyjnë në fuqi menjëherë.

– Kosova [Prishtina] dhe Izraeli bien dakord të njohin njëra-tjetrën.