Ndërron jetë njeriu i parë i Samsung

Shpërndaje

Lee Kun-hee, kryetari i konglomeratit më të madh të Koresë së Jugut, Samsung Group, ka vd*ekur në moshën 78 vjeçare. Lee ndihmoi që biznesi i vogël tregtar i babait të tij të rritet në një termocentral ekonomik, duke u diversifikuar në fusha si sigurimi dhe transporti detar. Gjatë jetës së tij, Samsung Electronics gjithashtu u bë një nga firmat më të mëdha në botën e teknologjisë. Ai ishte personi më i pasur në Korenë e Jugut, sipas Forbes, me një vlerë neto prej gati 21 miliardë dollarësh.

Samsung deklaroi se Lee vd*iq të dielën pranë familjes së tij, por nuk deklaroi shkakun e saktë të vd*ekjes. Në vitin 2014 ai kishte pësuar një sulm në zemër. Lee ishte djali i tretë i Lee Byung-chul, i cili themeloi Samsung Group në 1938. Ai u bashkua me firmën e familjes në 1968 dhe mori detyrën e kryetarit në 1987 pas vd*ekjes së babait të tij.

Në atë kohë, Samsung shihej si prodhues i produkteve me cilësi të ulët dhe të lirë. Por nën udhëheqjen e tij u futën reforma rrënjësore në kompani. Lee u bë i famshëm duke u thënë punonjësve në 1993: Le të ndryshojmë gjithçka përveç grave dhe fëmijëve tanë. Firma pastaj dogji të gjithë aksionet e saj të telefonave mobil, të përbërë nga 150,000 aparate.

Lee rrallë fliste për mediat dhe kishte reputacionin e të qenit i vetmuar, duke i dhënë atij pseudonimin “mbreti i vetmitarit”. Ai u dënua dy herë për vepra penale, përfshirë ryshfetin e ish-Presidentit Roh Tae-woo. Ai dha dorëheqjen si kryetar i Samsung në vitin 2008 pasi u akuzua për evazion fiskal dhe përvetësim. Atij iu dha një dë*nim me bu*rg prej tre vjetësh për evazion fiskal, por e shpëtoi falja presidenciale në vitin 2009.

Ai u kthye si kryetar i Samsung Group në vitin 2010, por u la në shtrat nga sulmi në zemër i vitit 2014.