Filipçe: Pfizer iu përgjigj letrës të Ministrisë së Shëndetësisë, fillojmë negociatat për blerjen e vaksinave

Shpërndaje

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, informoi se kompania “Pfizer”, e cila prodhon një vaksinë për Covid-19, iu përgjigj letrës së Ministrisë së Shëndetësisë se ata mund të fillojnë negociatat e drejtpërdrejta për furnizimin e vaksinës nga prodhuesi. Duke folur në emisionin “Magazine”, Filipçe tha se vendi ynë përveç blerjes së vaksinave përmes mekanizmit Kovaks, gjithashtu hyri në komunikim të drejtpërdrejtë me Pfizer dhe Astra Zeneka për të blerë doza shtesë të vaksinave për vaksinim dhe rivaksinim të qytetarëve, informojnë nga Ministria e Shëndetësisë.

“Këtë javë ne presim përgjigje nga Astra Zeneka që do të thotë se përmes këtij mekanizmi me komunikim të drejtpërdrejtë me kompanitë ne do të negociojmë për të siguruar një sasi shtesë të vaksinave. Mekanizmi i tretë është përmes vendeve anëtare të BE-së, sepse në marrëveshjet e tyre, përveç qytetarëve të tyre, ata kanë një sasi që është destinuar për vendet e tjera që nuk janë në BE”, tha Filipçe.

Sa i përket sistemit Kovaks, ai siguron qasje të barabartë në vaksinat për të gjitha vendet që kanë aplikuar në atë sistem, që do të thotë se në të njëjtën kohë sasitë e para të vaksinave do të shpërndahen në mënyrë të barabartë në një përqindje të përshtatshme nga popullsia në të gjitha vendet që kanë aplikuar, njofton Telegrafi Maqedoni.
Ministri gjithashtu shpjegoi procesin e vaksinimit, i cili ai tha se do të është shumë kompleks, por kjo është arsyeja pse ai iu ças mjaft seriozisht, të gjitha aspektet e vaksinimit janë analizuar dhe aktivitetet tashmë janë duke u zhvilluar për një proces të suksesshëm të imunizimit. Është krijuar organ i veçantë koordinues që analizon të gjitha aspektet e vaksinimit – pritja, ruajtja, shpërndarja dhe zbatimi praktik i qytetarëve.

Ministri shpjegoi sistemin e imunizimit në të gjitha segmentet.
“Në pjesën e magazinimit do të përdoren depot e operatorëve ekonomikë, ku ruhen akoma vaksinat, e vetmja gjë që do të jetë shtesë janë frigoriferët në -70 gradë për një lloj vaksinash. Frigoriferët i marrim si donacion nga një fondacion amerikan me të cilin kemi bashkëpunim afatgjatë dhe këto frigoriferë do të jenë këtu nga janari. Ato do t’u shpërndahen praktikisht të gjithë operatorëve ekonomikë. Këtu fillon procesi i shpërndarjes, i cili është i njëjtë si tani për të gjitha vaksinat e tjera, për të gjithë IShP-të që kanë pika vaksinimi, do të jenë Qendrat Shëndetësore, QSHP dhe spitalet. Mjekët, personeli i kujdesit shëndetësor, infermieret, të gjithë punonjësit që duhet të vaksinohen do të vaksinohen në vendet ku ata punojnë. Vaksinimi do të kryhet nga mjekë dhe infermierë tashmë me përvojë për të cilët do të bëhen trajnime shtesë”, tha Filipçe.