VV kërkon nga Kushtetuesja vendim për shkuarje në zgjedhje, nuk pranon alternativë tjetër

Shpërndaje

Po vazhdon seanca në Gjykatën Kushtetuese në të cilën po diskutohet për votën e deputetit Etem Arifi, i cili ishte dënuar me burg në kohën e zgjedhjes së qeverisë Hoti, në të cilën votoi edhe ai.

Gjyqtari i Kushtetueses, Bekim Sejdiu, pyeti përfaqësusin e VV-së, Blerim Sallahu se a konsideron subjekti që ai përfaqëson se çdo votim i ndonjë vendimi nga deputeti Arifi është i kontestueshëm ligjërisht, shkruan lajmi.net.

Mirëpo, Sallahu nuk pati përgjigje për këtë duke thënë se nuk e kanë përcjellur se në cilat seanca dhe votime ka marrë pjesë deputeti Arifi.

“Pra ne konsiderojmë që ne kemi godit një vendim të caktum që ka votuar deputeti Arifi. Nuk mund të japim përgjigje në këtë pyetje se a duhet të kontestohen të gjitha vendimet e tij, sepse nuk e kemi ditur se në cilat seanca ka marrë pjesë më herët. Për ne është e rëndësishme qeveria, sepse aty krijohet integriteti etiko-moral. Mbi bazën e vendimit të prerë të gjykatës, ne kemi kontestuar se deputeti ka humbur mandatin”, tha ai.

Sipas tij, Kushtetuesja duhet të marrë vendim për shkuarjen në zgjedhje.

“Ezaurimi procedural nënkupton që në të dy rastet kur qeveria nuk i ka marrë 60 vota. Ose gjykata të dërgojë vendin në zgjedhje, ose të kthejë procedurën para dekretit të dhënë të presidentit të Republikës së Kosovës. Procedurat janë ezauru dhe ne duhet të shkojmë në zgjedhje, sepse as në herën e dytë nuk është arritur të merren mbi 60 deputetë”, tha ai.