Ja sa fitoi kompania “Pfizer” këtë vit nga vaksina kundër koronavirusit

Shpërndaje

Vitin e kaluar, duke garuar për të zhvilluar një vaksinë kundër COVID-19 para garës në një kohë rekord, Pfizer bëri një vendim të madh. Ndryshe nga rivalët, të cilët u betuan të heqin dorë nga përfitimi i vaksinave të tyre gjatë pandemisë së virusit koronar, Pfizer planifikoi të kundërtën, shkruan New York Times.

Kompania tani ka njoftuar se sa para ka sjellë vaksina. Prodhuesi i ilaçeve me bazë në Nju Jork dhe partneri gjerman i vaksinave BioNTech raportoi 3.46 miliardë dollarë në shitje të vaksinave në tre muajt e parë dhe tani parashikon që shitjet në të gjithë vitin do të arrijnë rreth 26 miliardë dollarë, dhe jo rreth 15 miliardë dollarë, siç parashikohej më parë, raporton AP .

Të dy kompanitë presin që së shpejti të marrin miratimin në SHBA dhe BE për t’u dhënë vaksinën fëmijëve të moshës 12 deri në 15-vjeç, gjithashtu po vazhdojnë të testojnë vaksinat për kategori të tjera të pacientëve dhe po punojnë për zhvillimin e versioneve të reja të vaksinave që kanë më shumë kohë afati i ruajtjes dhe nuk kërkojnë ruajtje ultra të ftohtë.

Ndryshe nga, për shembull, Moderna, vaksina Pfizer nuk është thelbësore për biznesin e kësaj kompanie. Vitin e kaluar, Pfizer bëri një fitim prej 9.6 miliardë dollarësh, para se vaksina kundër virusit korona të kishte ndonjë ndikim në rezultatet e saj, shkruan New York Times.

Pfizer ka bërë të ditur se edhe pa shitjen e vaksinave, kompania është në rrugën e arritjes së qëllimit të saj për të rritur të ardhurat me të paktën 6 për qind çdo vit deri në vitin 2025.

Pfizer tha se ai mund të prodhonte dy miliardë doza vaksinash këtë vit, duke përfshirë 200 milionë doza të premtuara Shteteve të Bashkuara deri në fund të majit.

Pfizer gjithashtu ka mistifikuar shumë lëvizje në lidhje me përfitimin e shitjes së vaksinave të tij. Për shembull, Shtetet e Bashkuara u paguajnë atyre rreth 19.5 dollarë për çdo dozë të vaksinës së tyre, ndërsa ata ranë dakord me Izraelin për një çmim blerjeje prej rreth 30 dollarë për dozë.