Kurti: Mas.akra e Dubravës vazhdon të mbetet një prej episodeve më të tmerrshme të historisë sonë

Shpërndaje

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka thënë se mas*akra e Dubravës vazhdon të mbetet një prej episodeve më të tmerrshme të historisë sonë.

Kurti ka thënë se 22 vjet më parë, më 22 maj 1999, forcat serbe për disa ditë ushtruan dhunë fizike dhe psikike mbi të burgosurit, para se t’i ekze*kutonin më shumë se 100 prej tyre, ndërsa njoftoi se nga sot në oborrin e burgut të Dubravës, te vendi i push*katimit, do të jetë një lapidar në kujtim të të burgosurve të vrarë, të pla*gosur dhe të mbijetuar të kësaj mas*akre.

“Të mbijetuarit nëpër vite kanë treguar tmerrin që kanë përjetuar në ato ditë, kur të gjithë janë mbledhur në fushë afër pavijonit të fundit dhe kanë kaluar orët të trembur, bashkë me të vde*kurit”, shkruan Kurti në llogarinë e tij zyrtare në Facebook.

Për më shumë, postimi i plotë:

“Duhej të qëndronim në një rresht në një fushë betoni të futbollit rrethuar me roje. Rreth 100 njerëz ishin në një rresht. Qëndruam aty për dhjetë minuta, derisa ishim renditur të gjithë në një rresht. Pastaj, një burrë u ngjit në njërën nga kullat dhe dha urdhër për gjuajtje. Ne pamë gjithçka. Ishte një gjuajtje e njëtrajtshme njëzetminutëshe nga muret e larta 5 metra. Dhe gjithçka ishte e parapërgatitur. Mbanin në duar armë të llojeve të ndryshme. Gjuanin nga muret. Ranë bomba mbi secilin dhe njerëzit fluturonin. Kaosi ndodhi ndërsa të burgosurit iknin për t’u fshehur në ndërtesat e ndryshme të burgut, bodrumet e tyre ose sistemin e kanalizimeve të burgut.”

Kjo është vetëm një nga dëshmitë e shumta nga Burgu i Dubravës.

Mas*akra e Dubravës 22 vjet më parë, më 22 maj 1999, forcat serbe për disa ditë ushtruan dhunë fizike dhe psikike mbi të burgosurit, para se t’i ekze*kutonin më shumë se 100 prej tyre.

Të mbijetuarit nëpër vite kanë treguar tmerrin që kanë përjetuar në ato ditë, kur të gjithë janë mbledhur në fushë afër pavijonit të fundit dhe kanë kaluar orët të trembur, bashkë me të vde*kurit.

Mas*akra e Dubravës është trajtuar vetëm në procedurën gjyqësore kundër Sllobodan Millosheviqit në Tribunalin e Hagës, proces ky i cili ka mbetur i papërfunduar.

Sot nuk shihet asnjë gjurmë nga kjo mas*akër, meqë pavijonet e Burgut të Dubravës kanë qenë ndër të parat që janë rindërtuar menjëherë pas luftës, duke pamundësuar kështu ruajtjen e gjurmëve dhe ngjarjeve që do të na shërbenin për kujtesën kolektive.

Mirëpo nga sot në oborrin e burgut të Dubravës, te vendi i push*katimit, do të jetë një lapidar në kujtim të të burgosurve të vr*arë, të pla*gosur dhe të mbijetuar të kësaj mas*akre që shënon një tjetër dëshmi të gjen*ocidit të Serbisë mbi popullin shqiptar në pranverën e vitit 1999″.