Në BE hyn në fuqi certifikata e vaksinës COVID-19

Shpërndaje

Sot hyri në fuqi përdorimi i “certifikatës së vaksinës”, i përgatitur nga Bashkimi Evropian (BE) për të lehtësuar udhëtimin gjatë pandemisë së koronavirusit të ri (COVID-19), raporton Anadolu Agency (AA).

Aplikimi për certifikatën e vaksinimit që do të përdoret në udhëtimet brenda kufijve të BE-së është zyrtarisht funksional.

Tashmë do të jetë e nevojshme të paraqitet një certifikatë para se të udhëtohet me aeroplan për udhëtime ajrore nga vendet e BE-së.

“Certifikata digjitale e BE” përgatitet në formë letre ose digjitale.

Për të parandaluar diskriminimin, personat që nuk janë të vaksinuar mund të marrin gjithashtu certifikatë.

“Certifikata e vaksinimit” përmban informacion që tregon nëse personi ka marrë vaksinën COVID-19, ku dhe cilën vaksinë. Dokumenti gjithashtu tregon se personi që ka pasur sëmundjen është shëruar dhe rezultatin negativ të testit.

Llojet PCR të testeve COVID-19 mund të bëhen deri në 72 orë para udhëtimit dhe të përcaktohen në certifikatë.

Ndërsa testet e shpejta antigjene mund të bëhen deri në 48 orë më parë, çdo shtet vendos për njohjen e këtij testi.

Asnjë kufizim si testimi shtesë ose karantina nuk zbatohen për personat që kanë marrë vaksinat Pfizer, Moderna, AstraZeneca dhe Johnson&Johnson nga vaksinat të miratuara në BE me certifikatën dhe që kanë kaluar 2 javë nga doza e fundit.

Certifikata u jepet shtetasve të BE-së, familjeve të tyre pavarësisht nga kombësia, si dhe banorëve të BE-së, por që nuk janë shtetas të BE-së dhe vizitorëve që kanë të drejtë të udhëtojnë në vendet e tjera të BE-së.

“Certifikata e vaksinimit” është e vlefshme në Islandë, Lihtenshtajn, Norvegji dhe Zvicër, së bashku me të gjitha vendet e BE-së dhe përgatitet në anglisht së bashku me gjuhët e vendeve anëtare.

Certifikata, e cila tani për tani është e vlefshme për 12 muaj, ka filluar të kontrollohet gjatë udhëtimeve.

Ndërkohë, janë duke u zhvilluar takime për njohjen reciproke të certifikatave të BE-së me vendet e huaja.

Nga ana tjetër, në të ardhmen mund të jetë e mundur që vendet të marrin masa shtesë dhe të zbatojnë masa shtesë për poseduesit e certifikatave në situata të nevojshme siç është mbrojtja e shëndetit publik.