Lubço Georgievski: Ata që nuk donin të shkëmbenin territore, sot shpërngulen nga Çairi në pjesët tjera të Shkupit

Shpërndaje

Ish-kryeministri Ljubco Georgievski në të përditshmen “Sitel” duke komentuar 30 vjetorin e pavarësisë së vendit, si një nga trazirat më të mëdha në vend përmendi konfliktin në 2001.

Ideja e shkëmbimit të territoreve dhe popullsisë me Shqipërinë nuk ishte vetëm e tij, tha ai, por u inicua edhe nga akademikët nga MANU, të cilët atëherë shumica e tyre u tërhoqën. Qëllimi nuk ishte të hynte në luftë me mijëra viktima, sepse indikacionet ishin se bashkësia ndërkombëtare po ndihmonte, siç tha ai, terroristët më shumë se shtetin.

“Njerëzit janë të çuditshëm që nuk donin të shkëmbenin territore me Shqipërinë më parë dhe sot ata po lëvizin nga Çairi në pjesën tjetër të Shkupit dhe ata janë të mërzitur kur një familje shqiptare vendoset në ndërtesën e tyre,” tha presidenti i VMRO-NP.

Viti 30 vjet i pavarësisë në vetvete është histori, megjithëse kishte shumë ditë të trazuara. Është një histori që garanton se Maqedonia ka pasur sukses, përfundon ai.

“Krijimi i Maqedonisë ishte kulmi i shpërbërjes së ish-Jugosllavisë, e cila po shpërbëhej çdo ditë. Nuk kishte dëshirë për pavarësi dhe autonomi në vend, shumica ishte pro-Jugosllave, por rrethanat e detyruan atë të bëhej e pavarur, duke ndjekur shembullin e të tjerëve.

Kishte frikë se ushtria jugosllave do të bënte një grusht shteti dhe do të vendoste një diktaturë. “Për fat të mirë, kjo nuk ndodhi, Maqedonia nuk ishte në prioritetet e Millosheviqit dhe nuk kishte pakicë të madhe serbe në vend,” përfundoi Georgievski.

Georgievski shtoi se Maqedonia tani do të ketë një datë për negociata me BE nëse nismat e tij të fqinjësisë së mirë me Bullgarinë do të kenë sukses kur ai ishte kryeministër.