Zaev pranoi dorëheqjet e Filipçes, Hasanit, Besimit dhe Etemit

Shpërndaje

Kryeministri Zoran Zaev ka pranuar dorëheqjet e ministrit të Shëndetësisë, Venko Filipçe dhe zëvendësministrit Ilir Hasani si dhe drejtorëve të Spitalit Klinik të Tetovës, Florin Besimi dhe Artan Etemi.

Ka bërë të ditur, se përgjegjësi do të ketë sapo të përfundojë hetimi.

Dorëheqjet i sheh si akt të lartë moral.

“Për ditën e tretë ne jemi dëshmitarë se tragjedia që ndodhi në 30 vjetorin e ditës së pavarësisë ngriti në nivelin më të lartë solidaritetin e qytetarëve, reagimin e institucioneve dhe përgjegjësinë e politikanëve. Pranova dorëheqjet e Ministrit të Shëndetësisë Filipçe, zëvendës Ministrit Hasani dhe drejtorëve të spitalit të Tetovës Besimi dhe Etemi dhe i kuptoj si një akt të lartë moral dhe etik dhe si një demonstrim të integritetit dhe përgjegjësisë që është e pashmangshme në aksidente të madhësisë së këtillë. Autoritetet hetimore dhe gjyqësore po kryejnë një hetim jashtëzakonisht të plotë, profesional dhe të shpejtë që duhet të përcaktojë në detaje shkaqet e shpërthimit të zjarrit vdekjeprurës.

Ekspertët mjeko -ligjorë nga Mjekësia Ligjore Federale Gjermane gjithashtu do të kontribuojnë në ekspertizën dhe besueshmërinë e hetimit, për të cilin tashmë po kryhen zbulimet dhe aktivitetet përgatitore dhe për të cilat shpreh mirënjohjen time ndaj aleatit tonë në NATO, Gjermanisë. Në këto momente të tragjedisë kombëtare dhe mobilizimit të plotë të të gjitha kapaciteteve shtetërore dhe shoqërore për zbardhjen e plotë të çështjes, falënderoj të gjithë aktorët që shpëtuan jetë në një periudhë jashtëzakonisht të shkurtër kohore, dhanë informacion dhe analiza serioze në hetim, siguruan ekspertizën më të lartë të huaj, tregoi një ndjenjë të jashtëzakonshme solidariteti dhe dhembshurie dhe demonstroi nivelin më të lartë të përgjegjësisë.

Duke pasur parasysh se hetimi po zhvillohet me dinamikë të lartë dhe se është i pajisur me nivelin më të lartë të ekspertizës dhe profesionalizmit, vlerësimi dhe vendimi im lidhur me dorëheqjet e paraqitura do të bazohet ekskluzivisht në faktet që marr nga hetimi, pra ekskluzivisht sipas arsyet e identifikuara të shpërthimit.zjarri. Unë pres që kjo të ndodhë së shpejti në periudhën e ardhshme, për të cilën edhe një herë apeloj tek të gjitha institucionet për një hetim të shpejtë dhe të plotë.

Ekziston dhe do të ketë përgjegjësi, e përcaktuar qartë në bazë të fakteve të pakundërshtueshme kriminalistike, dhe jo në bazë të llogaritjeve politike. I bëj thirrje të gjithë njerëzve, publikut dhe përfaqësuesve të mediave, që të gjithë të qëndrojnë të fokusuar në hetimin dhe faktet, të ruajnë një frymë të fortë kombëtare, edhe pse jemi të mbuluar nga pikëllimi, të angazhohemi, por edhe pacient, të kalojnë së bashku këtë tragjedi dhe të ndihmojnë në mënyrë që të mos ndodhë më kurrë. Unë njoftoj se gjatë javës së ardhshme, në momentin e parë pasi hetimi i ekspertëve do të tregojë përparim të ri më serioz, unë do të shpalos pikëpamjet e Qeverisë bazuar në faktet e hetimit, në një konferencë për shtyp ku do t’u përgjigjem të gjitha pyetjeve nga mediat.

Ndërkohë, Qeveria, ministritë dhe të gjitha institucionet përkatëse mbeten të hapura dhe të disponueshme për të gjitha pyetjet tuaja. Këto ditë, kujdesi në komunikimet publike është vetëm për shkak të nevojës në asnjë mënyrë për të ndikuar në ritmin dhe cilësinë e hetimit, por i gjithë procesi zhvillohet në një mënyrë plotësisht transparente dhe sipas standardeve dhe protokolleve më të larta institucionale”, shkroi Zaevi