Zvicra sot shpalli gjendjen e jashtëzakonshme: Mbyllen të gjitha dyqanet, tregjet, restorantet, baret dhe objektet argëtuese

Shpërndaje

Me hyrjen në fuqi të vendimit për Gjendjen e Jashtëzakonshme, të shpallur sot nga Qeveria Federale, ndalohen praktikisht të gjitha aktivitetet publike dhe private.

Do të mbyllen: të gjitha dyqanet, tregjet, restorantet, baret si dhe objektet argëtuese dhe ato për kohë të lirë si muzetë, bibliotekat, kinematë, sallat e koncerteve dhe shtëpitë e teatrit, qendrat sportive, pishinat dhe zonat e skive, shkruan srf.ch.

Po ashtu do të mbyllen edhe të gjitha bizneset në të cilat nuk mund të respektohet rregulli i mbajtjes së distancës, siç janë sallonet e flokëve apo studiot kozmetike.

Nga ana tjetër, sipas qeverisë është siguruar furnizimi i të gjithë popullatës me ushqim, ilaçe dhe mallra të përdorimit të përditshëm, janë krijuar rezerva të mjaftueshme.

Qëndrojnë të hapura:

Dyqanet ushqimore, lokalet take away, kantinat e ndërmarrjeve, shërbimet që dërgojnë ushqimet te klientët dhe barnatoret. Po ashtu do të mbeten të hapura: pompat e benzinës, stacionet e trenave, bankat, zyrat postare, hotelet, administrata publike dhe institucionet sociale. Punëtoritë ku rregullohen mjetet e transportit gjithashtu mund të mbeten të hapura, përcjell albinfo.ch. Por të gjitha këto institucione duhet tu përmbahen rekomandimeve të Zyrës Federale të Shëndetit Publik në lidhje me mbajtjen e distancës dhe higjenën.
Spitalet, klinikat dhe ordinancat e mjekëve mbeten të hapura, por duhet të shmangin ndërhyrjet mjekësore dhe terapitë që nuk janë urgjente.

Njerëzve veçanërisht të cenueshëm duhet t`u mundësohet të kryejnë punën e tyre nga shtëpia. Nëse kjo nuk është e mundur, atëherë punëdhënësi duhet t`u japë atyre pushim, transmeton albinfo.ch. Kështu, ata duhet të vazhdojnë të marrin pagat e tyre.

Qendrat e kujdesit ditor mund të mbyllen vetëm nëse ekzistojnë mundësi të tjera të përshtatshme alternative për kujdesin e fëmijëve. Kjo masë do të zbatohet fillimisht deri më 19 prill të vitit 2020, ashtu si dhe mbyllja e shkollave.

Apeli: Këshilli Federal u bën thirrje shtetasve zviceranë që aktualisht ndodhen në udhëtime jashtë vendit të kthehen në Zvicër. Kjo për shkak se tashmë shumë vende të tjera kanë futur në fuqi kufizimet e hyrjes.

Puna nga shtëpia (Home Office): Punëdhënësit duhet të sigurojnë që punëtorët të mund të punojnë nga shtëpia.