Zbulohen frigoriferët e vaksinës/ Rama inspekton zinxhirin ftohës të dozave

Shpërndaje

Në përgjigje të pretendimeve mbi vend-ruajtjen e vaksinave në temperaturën që përcakton secila nga minus 70 gradë për Pfizer-Biontech deri në minus 20 për Modernën, kryeministri Edi Rama publikoi në rrjetin e tij social pamjet nga kapacitetet e sistemit ftohës në funksion të ruajtjes së çdo lloj vaksine që vendi ynë do të mundësojë.

Vendndodhja e parë është në depon farmaceutike të Spitalit Universitar “Nënë Tereza”.

OGERTA MANASTIRLIU – MINISTRE E SHENDETESISE

Për temperaturën minus 70 gradë janë për 250 mijë doza vaksinash në mënyrë të menjëhershme për vaksinë e Pfizer-Biontech, për të Modernës minus 20 gradë, kemi kapacitete për të pritur 950 mijë dozash njëkohësisht, ndërsa për vaksinat e llojeve të tjera, pra ato që kërkojnë dy deri në tetë gradë, kemi kapacitet deri në 9 milionë.

I dyti është në Institutin e Shëndetit Publik, aty ku po mbahen pjesa e mbetur nga 975 dozat e para të Pfizer-Biontech, që po shfrytëzohen për vaksinimin fillimisht të mjekëve, infermierëve dhe epidemiologëve.

SILVA BINO – DEPARTAMENTI I EPIDEMIOLOGJISE DHE SEMUNDJEVE INFEKTIVE

Ka kapacitete 50 mijë doza, përveç atyre që janë në QSUT. Aktualisht i ruan policia.

I vetmi shqetësim që kishte kryeministri ishte për të treguar se pa këtë investim të qeverisë, sistemi shëndetësor shqiptar do të gjendej në vështirësi për ruajtjen e vaksinë sipas parametrave të kërkuar nga kompanitë prodhuese.

EDI RAMA – KRYEMINISTER I SHQIPERISE
Ne magazinën që gjetëm si depo kooperativash në QSUT-në e rrënuar të 7 viteve më parë, sot do ta kishim të pamundur të siguronim ruajtjen e vaksinave.

Për autoritetet shëndetësore, kapacitetet edhe për dozat në pritje nga Pfizer-Biontech janë të mjaftueshme. Përveç depos farmaceutike në QSUT dhe asaj në ISHP, vend-ruajtja tjetër është në Qendrën Kombëtare të Kontrollit të Barnave.