Ligj i ri për nënshtetësinë në Maqedoninë e Veriut, mundësi për shumë shqiptarë

Shpërndaje

Regjistri i vetëm elektronik kombëtar i rregulloreve elektronike javën e ardhshme do të paraqes propozim-zgjidhje ligjore për tejkalimin e problemeve të njerëzve që jetojnë në vend, por që nuk kanë dokumente. Me këtë duhet të sigurohen kushte për të ushtruar të drejtat sociale, shëndetësore dhe arsimore, por edhe për të zgjidhur problemin e shtetësisë në një procedurë administrative.

“Përfundimisht, të gjitha institucionet u ulën në tryezë dhe diskutuan një zgjidhje ligjore se si këta njerëz të fitojnë të drejtat themelore. Çështja e shtetësisë dhe zgjidhja përfundimtare e problemit ndoshta në procedurat administrative zgjat shumë më tepër se ushtrimi i të drejtave të tyre. Ky ligj duhet të zgjidhë problemin e arritjes së të drejtave shëndetësore, sociale dhe arsimore të këtyre shtetasve, të cilët janë të regjistruar si persona pa dokumente. Ne presim që ligji të publikohet në ENER javën e ardhshme dhe qytetarët të kenë qasje në draft tekst”, tha Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Mila Carovska.

Përtej këtij ligji, shtoi Carovska, qëndrojnë edhe organizata ndërkombëtare dhe organizata dhe institucione të brendshme të shoqërisë civile. Të gjitha komentet, shtoi ajo, janë të mirëseardhura në mënyrë që të marrin vendimin më të mirë për këta qytetarë që në fund të realizojnë të drejtat e tyre, por edhe për të zgjidhur çështjen e shtetësisë, sepse, siç theksoi, është vërtet fatkeqësi që në shekullin 21 të kemi njerëz në shtet që nuk janë të regjistruar askund.