Kush është Goran Radosavljeviq, i dyshuar për vr*asjen e vëllezërve Bytyçi

Shpërndaje

Kur shpërthyen luftërat Jugosllave, ai u bashkua me njësitet speciale të policisë të cilat më pas u shndërruan në xhandarmëri. Gjatë luftës së Kosovës (1998-1999), ai udhëhoqi një sërë grupesh “kundër-terrorizmi” që njiheshin si Grupi Operacional (OPG). Ata u krijuan për të luftuar Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës ( UÇK ), e cila kërkonte pavarësinë e Kosovën nga Republika Federale e Jugosllavisë. OPG më vonë u dyshua për vr*asjen e 41 civilëve shqiptarë në masakrën e Qyshkut në Kosovën perëndimore në maj të vitit 1999.

Gjenerali udhëhoqi OPG në luftën e saj kundër UÇK-së gjatë tërë luftës së Kosovës. Një numër i grupeve të drejtave të njeriut kanë pohuar se OPG ka kryer kr*ime lufte kundër civilëve. Radosavljeviq ishte personi përgjegjës për operacionin ushtarak në Reçak më 15 janar 1999, i cili do të njihej si masakra e Reçakut. Prokurori i Kr*imeve të Luftës në Serbi gjithashtu e solli atë në lidhje me vr*asjen e vëllezërve Bytyçi , tre vëllezërve shqiptarë amerikanë të cilët erdhën në Kosovë për të luftuar në krah të UÇK-së. Radosavljeviq ishte përgjegjës për një objekt trajnimi policor ku vëllezërit Bytyçi u arrestuan, u ekzekutuan dhe u varrosën në një varr pa autorizim ligjor.

Ai u bë komandanti i parë i xhandarmërisë së Serbisë të rivendosur më 28 qershor 2001.

Në vitin 2003, Shtetet e Bashkuara u pajtuan për vendosjen e 1,000 ushtarëve jugosllavë në Afganistan, komanduar nga gjenerali Goran Radosavljeviq.

Në vitin 2005, ai u largua nga policia serbe.

Më 17 dhjetor 2006, policia serbe njoftoi se Goran Radosavljeviq është në kërkim megjithëse nuk kishte aktakuzë kundër tij.

Në vitin 2010, ai bashkohet me Partinë Përparimtare të Serbisë të Aleksandar Vuçiqit, presidentit aktual të Serbisë.

Që nga maji i vitit 2014, Radosavljeviq është anëtar i Këshillit Ekzekutiv të Partisë Përparimtare të Serbisë, e cila është në pushtet në Serbi në koalicion me Partinë Socialiste të Serbisë të Kasapit të Ballkanit, Slobodan Milosheviq.

Siç ka raportuar më herët Insajderi.com., Radosavljeviq është një nga personat të cilët kërkohen të ekstradohen në SHBA për shkak të dyshimit të bazuar për vr*asjen e shtetasve të SHBA vëllezërit Bytyçi. Marrëveshjen për ekstradim të ndërsjellët të kr*iminelëve në mes të SHBA dhe Serbisë e ka miratuar edhe Kuvendi i Serbisë.