Sot vendoset fati i Katica Janevës

Shpërndaje

Komisionin kuvendor për çështje të zgjedhjeve dhe emërimeve me dyer të mbyllura do të debatojë për raportin e Këshillit të Prokurorëve Publikë për shkarkimin eventual të prokurores speciale publike Katica Janevës, pasi që Këshilli e hodhi poshtë kërkesën e kryetarit të Komisionit Ilija Dimovski që ta deklasifikojë materialin, ndërsa për atë nëse do të debatohet me dyer të hapura apo të mbyllura për opinionin të vendosin anëtarët e tij.

Kryetari i Komisionit Ilija Dimovski pardje paralajmëroi se do të dërgojë kërkesë deri te kryetari i ri i Këshilli për Prokurorë Publikë Aco Kolevski, ta deklasifikojë dokumentin, ndërsa Këshilli dje e kundërshtoi kërkesën me arsyetimin se Zyra e Prokurorit Publik për Prokurorinë e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit është ende duke hetuar çështjen aktuale kundër Prokurories Special dhe prandaj është e nevojshme të mbrohen të drejtat e personave të listuar në raport ose për të parandaluar ndërhyrjen e paautorizuar në këtë procedurë.

Për shkak se materiali klasifikohet, në Seancën e Komisionit, siç sqaroi Dimevski, do të mund të marrin pjesë vetëm anëtarët që kanë një certifikatë sigurie, por edhe deputetët të cilët nuk janë anëtarë, të cilët kanë një certifikatë të vlefshme të informacionit të klasifikuar. Vendimi i Komisionit për procedurën e shkarkimit të Janevës merret me shumicë të thjeshtë.

Kryetari i Komisionit konsideron se në raport, që deri më tani kanë pasur mundësi ta shqyrtojnë vetëm ai dhe Xhaferi, ka mjaft elemente për procedurë që shkarkimi të fillojë dhe mbarojë.

Sipas Rregullores kuvendore pasi do të përfundojë procedura e Komisionit, kryetari i Kuvendit duhet të konvokojë seancë plenare për shkarkimin e Janevës, Vendimin përfundimtar i deputetëve do të duhet që në fund të konfirmohet edhe Këshilli i Prokurorëve.

Në seancën plenare nuk do të debatohet rreth raportit të Këshillit të prokurorëve Publikë, por rreth raportit dhe konkluzionit që do ta sjellë Komisioni për çështje të emërimeve dhe shkarkimeve

Dimovski paralajmëroi se do të kërkojë nga Talat Xhaferi informacion se cilat janë katër partitë politike që të sigurojë pajtueshmëri lidhur me këtë procedurë që gjithashtu nevojitet pajtueshmëri edhe për emërimin e prokurorit special publik në pajtim me ligjin.