Mjeku nga Kumanova tregon të mirat e agjërimit në shëndetin e njeriut

Shpërndaje

Mjeku i njohur kumanovar, Rexhail Ramadani përmes një shkrimi ka folur për të mirat dhe dobitë e agjërimit në shëndetin e njeriut.

AGJERIMI , MONOKSIDI I AZOTIT DHE AUTOFAGOCITOZA

Ndikon qe te clirohet Monooksidi i AZOTIT : qe u zbulua nga nobelisti Ferid Murad , Furchgot dhe Zawadski : Monoksidi i Azotit eshte molekule e thjeshte por ajo percakton shendetin e sistemit kardiovaskular , te zemres dhe eneve te gjakut.

Zbuluesit ishin lauereat te cmimit NOBEL per MJEKSI

Sa me teper te clirohet zemra dhe enet e gjakut jane me te shendosha.

Monoksidi i Azotit clirohet me teper kur i restriktojme kalorite, kur agjerojme , por edhe kur meditojme.

Efekti i dyte i agjerimit eshte zbulimi i japonezit Ohsuni qe e fitoi cmimin NOBEL PER MJEKSI pra behet fjale per procesin e AUTOFAGOCITOZES dmth i duhet organizmit te qendroje pa ushqim qe te aktivizohet ky proces dhe Qelizat te rigjenerohen dhe te riparohen duke i tretur pjeset e vjetra. Pra eshte proces veteregjenerues.

LIPOLIZA : tretja e yndarnave , sepse kur agjerojme Insulina eshte ne nivel te ulte dhe aktivizohet procesi i LIPOLIZES

Edhe shkencerisht eshte vertetuar sa me normal te jete BMI – Body MASS INDEX aq me te ulta jane ngjarjet vaskulare si : Insult – sulmi ne tru ose infarkti ne enet koronare (dmth ifnarki ne zemer).

BMI sa me e larte – % me e larte e sindromit metabolik . sindromi metabolik eshte faktor risku bashke me jeten sendentare per DM typ ” , Hipertension arterial dhe risku me larte per ngjarje vaskulare infarkt ne tru ose ne zemer.