Serbia në panikë nga tre lobistët pro shqiptarë: Albright, Engel dhe Server

Shpërndaje

Komiteti për Punët e Jashtme të Dhomës së Përfaqësuesve të Kongresit Amerikan do të shqyrtojë një plan dhe qasje të re për Ballkanin Perëndimor, dhe kështu për Serbinë, transmeton “Kosovo Insights”.

Komiteti, i kryesuar nga Kongresmeni Eliot Engel, po shqyrton rekomandimet për qasjet politike që administrata e Presidentit të zgjedhur Joe Biden mund të zbatojë në Ballkanin Perëndimor.

Në seancë duhet të marrë pjesë edhe Madeleine Albright, e cila shërbeu si ambasadore e SHBA në KB dhe sekretare e shtetit gjatë viteve 1990 dhe ishte aktive gjatë konflikteve në Ballkan në vitet 1990.

Daniel Server, një profesor në Shkollën e Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare të Universitetit Johns Hopkins dhe një njohës i mundësive në Ballkan, do të marrë pjesë në diskutim si një ekspert.

Albright, Engel dhe Server konsiderohen si lobistë shqiptarë.

Pjesëmarrja e Janusz Bugajski, një përfaqësues i Fondacionit joqeveritar Jamestown, gjithashtu një ekspert për çështjet e Ballkanit, është njoftuar gjithashtu.

Në një intervistë me Zërin e Amerikës, Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit i SHBA dhe Përfaqësuesi Special i Administratës së SH.B.A. për atë zonë Matthew Palmer kohët e fundit foli për qëndrimin e SHBA ndaj Ballkanit Perëndimor, i cili beson se qasja e SH.B.A. nuk do të ndryshojë.
Siç vuri në dukje ai, administratat ndryshojnë, por jo bazat e qasjes amerikane ndaj Ballkanit Perëndimor.

Kur bëhet fjalë për Serbinë, Zëri i Amerikës raporton se “aktualisht është në një vakum negociues me BE dhe se nuk hapi asnjë kapituj negociimi në 2020”, kështu që rezultati i Serbisë u ndal në 18 dhe tre kapituj të mbyllur përkohësisht nga 35.

Zëri i Amerikës kujton deklaratën e Viola von Cramon, raportuese e Parlamentit Evropian për marrëdhëniet me Ballkanin Perëndimor, e cila kohët e fundit vlerësoi se shkaku i vonesës në hapjen e kapitullit në negociatat e pranimit të Serbisë ishte, siç tha ajo, “përkeqësimi i demokracisë”.

“Lajm i mirë. Këshilli Evropian dhe Komisioni Evropian nuk do të hapin kapituj të rinj negociatash me Serbinë. Gjendja e demokracisë në Serbi po përkeqësohet në vitin 2020. Sulmet ndaj medias, dhuna kundër protestuesve paqësorë dhe zgjedhjet e shënuara nga probleme serioze. Kjo nuk është mënyra për integrimin Evropian.” bashkimi “, shkroi von Cramon në Twitter.

Zëri i Amerikës gjithashtu tregon se “Serbia ka qenë vazhdimisht shënjestër e kritikave nga partnerët perëndimorë dhe Bashkimi Evropian për shkak të politikës së jashtme të pakoordinuar me bllokun e vendeve për anëtarësimin e të cilave ajo aspiron, si dhe bashkëpunimit të ngushtë ekonomik dhe ushtarak-teknik me Rusinë dhe Kinën”